Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Eva Thonhauserová
dnes 7. októbra 2024 o 8:48
Čas čítania 0:37

VEĽKÁ PREDPOVEĎ NA ZIMU: Meteorológovia neočakávajú bežnú zimu, udrie La Niña. Predpoveď mnohých sklame (+ mapa)

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Počasie ovplyvní polárny vír La Niña, ktorý zvyčajne prináša chladnejšie zimy.

  • Európa môže tento rok očakávať teplejšiu zimu, ako je bežné. Podľa sezónnych predpovedných modelov, vrátane uznávaného ECMWF, odborníci predpovedajú nadpriemerné teploty počas celej zimnej sezóny.
  • Zároveň meteorológovia očakávajú, že sneženie bude na väčšine kontinentu podpriemerné, pričom výnimkou je severná Škandinávia, kde by mohlo napadnúť viac snehu v dôsledku nízkeho tlaku vzduchu.
  • Predpovede naznačujú, že obyvatelia väčšiny európskych krajín by sa mali pripraviť na zimu, ktorá nebude typická pre ich klimatické podmienky. Slabší polárny vír La Niña naznačuje, že počasie bude relatívne stabilné, bez extrémneho ochladenia.

Širší kontext: La Niña, ktorá zvyčajne prináša chladnejšie zimy, tento rok v Európe nezohrá významnú úlohu. Napriek tomu, že tento fenomén je aktívny v oblasti Pacifiku, aktuálne je v slabej fáze a pravdepodobne neovplyvní zimné podmienky na kontinente.

Podľa mesačných predpovedí bude decembrové a januárové sneženie obmedzené a väčšina kontinentu sa musí pripraviť na podpriemerné zrážky. Výnimkou budú podľa meteorológov len oblasti ako severná Škandinávia, kde sa očakáva zvýšená aktivita snehových zrážok.

mapa počasie
Zdroj: severe-weather.eu
mapa počasie
Zdroj: severe-weather.eu
mapa počasie
Zdroj: severe-weather.eu
Domov
Zdieľať
Diskusia