Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
včera 17. októbra 2024 o 10:52
Čas čítania 0:49

Štát chce bojovať s falošnými PN-kami a získať milióny eur. Minister Erik Tomáš avizuje veľké zmeny

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Počet práce neschopných zamestnancov v jednotlivých regiónoch ovplyvňujú rôzne faktory ako napríklad výška mzdy a nezamestnanosť.

  • Ministerstvo práce plánuje preskúmať výskyt práceneschopnosti (PN) na Slovensku, pričom poukazuje na miliónové úspory v rozpočte. Rezort si myslí, že mnohí zamestnanci sú na PN-ke zbytočne dlhšie, ako je potrebné, upozorňujú TV Noviny.
  • V prvej polovici tohto roka priemerne chýbalo kvôli chorobe alebo úrazu necelé 4 % zamestnancov, čo je pokles v porovnaní s rokom 2021, keď to bolo skoro 5 %. V regiónoch však existujú výrazné rozdiely, pričom v Bratislave bolo chorých maximálne 2 % zamestnancov, zatiaľ čo na východe to bolo takmer 8 %.
  • Štát sa chystá zlepšiť kontrolu práceneschopnosti a posilniť kompetencie Sociálnej poisťovne, aby eliminoval fiktívne maródky. Minister práce Erik Tomáš varuje, že mnohé práceneschopnosti sú neoprávnené, najmä v chudobnejších regiónoch.

Citát: „Mnohé sú falošné, najmä v regiónoch. Po novom posudkoví lekári budú mať právomoc zrušiť neoprávnene udelenú PN-ku,“ povedal Tomáš.

Širší kontext: Za prvý polrok vyplatil štát podľa rezortu práce na nemocenskom skoro pol miliardy eur. V oblastiach s vyššou nezamestnanosťou, ako sú Prešovský a Žilinský kraj, je tendencia žiadať o PN údajne väčšia. Zároveň sa ukazuje, že zamestnanci s vyššími príjmami sa radšej vyhnú PN-ke, pretože si nemôžu dovoliť výrazný pokles platu. Ak by avizované zmeny prešli, štát by vraj ušetril milióny eur.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež:

17. októbra 2024 o 9:13 Čas čítania 0:55 Slovákom hrozia pokuty až 150 000 eur, ak sa budú vyhýbať plateniu transakčnej dane. Toto všetko hrozí pri snahe o podvod Slovákom hrozia pokuty až 150 000 eur, ak sa budú vyhýbať plateniu transakčnej dane. Toto všetko hrozí pri snahe o podvod
16. októbra 2024 o 19:00 Čas čítania 0:43 Ministerstvo dopravy vysvetľuje rušenie IC vlakov. Novinka vraj zabezpečí oveľa lepšie spojenie medzi Bratislavou a Košicami Ministerstvo dopravy vysvetľuje rušenie IC vlakov. Novinka vraj zabezpečí oveľa lepšie spojenie medzi Bratislavou a Košicami
16. októbra 2024 o 15:10 Čas čítania 0:46 Fico prezradil, kedy bude na Slovensku lacnejší chlieb. Avizuje aj možné znižovanie cien iných potravín Fico prezradil, kedy bude na Slovensku lacnejší chlieb. Avizuje aj možné znižovanie cien iných potravín
Domov
Zdieľať
Diskusia