Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
redakcia
včera 21. októbra 2024 o 14:00
Čas čítania 5:09

Zabíjali aj medvede, ktoré neboli problematické. Najviac sa strieľalo v okolí Očovej

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Odstrely medveďov prezentuje súčasná vládna garnitúra ako hlavné riešenie problémov s jedincami, ktoré sa pohybujú v okolí obcí alebo sa stretli s ľuďmi. Inak tomu nebolo ani po nedávnom úmrtí hubára, ktorého smrteľne zranil medveď.

Autorom článku je Investigatívne centrum Jána Kuciaka. Refresher ho publikuje v rámci spolupráce a so súhlasom.

Investigatívne centrum Jána Kuciaka analyzovalo päť desiatok odstrelov od júna do augusta 2024. Zistili sme, že viaceré odstrely medveďov mohli byť nedôvodné. Medvede eliminovali bez jasnej identifikácie a to aj v prípadoch, keď sa šelma k obci nevracala. Naše zistenia navyše naznačujú, že v skúmanom období s najväčšou pravdepodobnosťou nezastrelili ani jedného medveďa spojeného s útokom na človeka. Analýza tiež ukázala, že štátne orgány ustúpili od prevencie.

V lese pri liptovskej obci Hybe v sobotu 5. októbra medveď smrteľne zranil hubára. Na Liptove odvtedy zastrelili dvanásť medveďov. Minister životného prostredia Tomáš Taraba na Facebooku napísal, že išlo o „problematické“ jedince. O prevencii, či ich plašení neuviedol nič.

Od začiatku roka eliminovali zásahové tímy a poľovníci celkovo 81 medveďov.

Podľa posledných štúdií na Slovensku žije viac ako tisíc chránených šeliem. K výraznému nárastu populácie v uplynulom desaťročí nedošlo. Politici však hovoria o premnožení medveďov.

20. októbra 2024 o 9:30 Čas čítania 10:38 Boli sme v rodisku Huliaka: „Primitivizmus a stredovek“ tvrdia niektorí Očovania. Iní hovoria o „skutočnom chlapovi“ (Reportáž) Boli sme v rodisku Huliaka: „Primitivizmus a stredovek“ tvrdia niektorí Očovania. Iní hovoria o „skutočnom chlapovi“ (Reportáž)

Investigatívne centrum Jána Kuciaka analyzovalo odstrel 50 medveďov počas štyroch mesiacov. Viaceré odstrely od mája do augusta sme preverovali priamo v regiónoch, na miestach, ktoré súradnicami označil zásahový tím alebo poľovníci. Hovorili sme s obyvateľmi okolitých obcí aj so starostami. V analýze sme vychádzali z oficiálnych podkladov k odstrelom, ktoré sme od Štátnej ochrany prírody získali na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám ako aj z databázy hlásení výskytu medveďov od Štátnej ochrany prírody.


Naše zistenia naznačujú, že pri jedenástich odstreloch neexistuje „protokol identifikácie synantropného jedinca“, čiže neexistuje záznam o tom, čo predchádzalo rozhodnutiu o odstrele. Medzi nezdokumentovanými odstrelmi sú prípady dvoch medvedíc, s ktorými eliminovali aj ich tri mláďatá. V štyroch prípadoch medvede zastrelili aj keď reagovali na plašenie. Šesť jedincov eliminovali s niekoľkotýždňovým až mesačným odstupom od identifikácie a to aj napriek tomu, že sa k obci nevracali. Väčšina z päťdesiatich medveďov bola zastrelená v lese alebo na lúkach a poliach v blízkosti obcí.

Poslanec Rudolf Huliak s medvedicou zastrelenou pri Očovej.
Poslanec Rudolf Huliak s medvedicou zastrelenou pri Očovej. Zdroj: Noviny.sk

Najviac sa v období našej analýzy strieľalo v okolí Očovej, kde je starostom poslanec Rudolf Huliak, jeden z najhlasnejších priaznivcov odstrelov. Priamo v obci zastrelili jedného zo šiestich medveďov. Štyri zastrelili pretože sa pohybovali v blízkosti farmy stojacej mimo intravilánu, jedného na letisku za Očovou rovno v deň, kedy ho prvýkrát spozorovali. Pokusy o plašenie boli minimálne. Tri z nich vyhodnotili ako nebezpečné, no zastrelili ich až s odstupom niekoľkých týždňov.

8. októbra 2024 o 16:00 Čas čítania 5:38 Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu

Podobne konali aj pri ďalších troch odstreloch v iných obciach. Šelmy eliminovali napriek tomu, že sa pri obci týždne nevyskytovali. Vo viacerých prípadoch zviera pred odstrelom neplašili. Zistili sme tiež, že zásahové tímy z rôznych území postupujú odlišne. Kým jeden zastrelil medvedicu aj s tohtoročnými mláďatami, iný ich nechal nažive. K odstrelu mladých medveďov väčšinou stačili tri až štyri hlásenia.

V regiónoch, kde sa medvede strieľali je množstvo zanedbaných a zarastených pozemkov, kde sa môžu skrývať, rovnako ovocné stromy, ktoré nikto neoberá. Obyvatelia vyhadzujú odpad, vrátane zvyškov potravy, v blízkosti obcí. Medvede sa pohybovali práve v okolí týchto miest. Viaceré farmy neboli zabezpečené a zvieratá, na ktoré medveď zaútočil, sa pásli voľne bez pastierskych psov či inej ochrany. K škodám, ktoré boli podľa zásahového tímu dôvodom k odstrelu, v niektorých prípadoch došlo, pretože majiteľ nevykonal preventívne opatrenia.


Niekoľko medveďov eliminovali, pretože chodil k domom. Priložená fotodokumentácia ich ale zachytáva iba v prírode. Zastavané územie na fotografiách nevidieť. V lese jedince neskôr aj zastrelili. Za sledované obdobie bolo najviac hlásení o výskyte medveďa z Kľačna – 51, z Očovej – 36 a zo Sučian – 30. Starostovia a starostky, s ktorými sme hovorili, privítali rýchlejšie jednanie zásahových tímov aj vyšší počet ich členov.

Medveď je chránený živočích európskeho významu a zastreliť identifikovaného problematického jedinca možno až keď neexistuje iná „ekonomicky a technicky realizovateľná“ možnosť.  

8. októbra 2024 o 15:00 Čas čítania 4:41 Id**t, haj**l či diablov syn. Vulgarizmy či facky padali v slovenskom parlamente už pred rokmi. Toto sú najbizarnejšie momenty Id**t, haj**l či diablov syn. Vulgarizmy či facky padali v slovenskom parlamente už pred rokmi. Toto sú najbizarnejšie momenty

Zastúpenia Európskej komisie (EK) sme sa preto pýtali, či sa zmenami legislatívy a s nimi súvisiacimi častejšími odstrelmi medveďov na Slovensku zaoberajú, z akých podkladov vychádzajú pri prípadnom hodnotení či odstrelmi nedošlo k porušeniu európskej legislatívy, alebo aký postih by Slovensku hrozil ak nepreukáže dôvodnosť odstrelov. Zo zastúpenia EK odpovedali všeobeným stanoviskom:

„Za riadenie konkrétnych situácií na mieste v súlade s právnymi predpismi EÚ sú zodpovedné národné orgány. Právne predpisy EÚ členským štátom poskytujú potrebné nástroje na prijatie vhodných preventívnych a reaktívnych opatrení na riešenie konfliktov, problémov a potenciálne rizikových situácií s veľkými mäsožravcami. Medveď hnedý je druh európskeho významu, ktorý je chránený vo všetkých členských štátoch EÚ podľa právnych predpisov EÚ v oblasti ochrany prírody. Členské štáty sa zaviazali obnoviť a zachovať priaznivý stav ochrany voľne žijúcich druhov, na ktoré sa vzťahuje smernica o biotopoch,” píše sa v stanovisku EK.

Nestrieľali medvede, ktoré útočili

Politici vládnej koalície spájajú odstrely medveďov s ochranou ľudí pred možným napadnutím touto šelmou. „Koľko ľudských životov ešte 'ochranári' potrebujú, aby dostali zdravý rozum a človeka uprednostnili pred medveďom?” napísal na Facebooku minister pôdohospodárstva Richard Takáč po smrti hubára.

Podľa bývalého koordinátora zásahových tímov Mariána Hletka odstrel medveďov množstvo konfliktov medzi človekom a medveďom neznižuje. „Dokazuje to napríklad nedávna vedecká štúdia z kanadského Ontária, kde sa počet konfliktov napriek realizovanému lovu medveďov paradoxne zvyšuje,” povedal bývalý koordinátor zásahového tímu pre medveďa hnedého. 

medvede
Zdroj: ICJK

Hletko dodal, že na Slovensku neustále počúvame, že medvede je treba loviť, aby sa človeka bál, pritom oni útočia práve zo strachu: „Preto si nemyslím, že lov je správna cesta, ktorá má pomôcť minimalizovať útoky medveďov na ľudí.” 

8. októbra 2024 o 9:00 Čas čítania 6:12 Komik Makovický: Vtip o atentáte na Fica by som zopakoval, dostal som zaň potlesk. Šutajovi Eštokovi budem skladať iba komplimenty Komik Makovický: Vtip o atentáte na Fica by som zopakoval, dostal som zaň potlesk. Šutajovi Eštokovi budem skladať iba komplimenty

Ministerstvo životného prostredia v lete informovalo, že k prvému júlu evidovali 15 útokov medveďa na človeka. ICJK analyzovalo odstrely vykonané do 3.septembra. 


Naše zistenia naznačujú, že medzi eliminovanými medveďmi nebol ani jeden z útočiacich medveďov. V jednom prípade údajne eliminovali medveďa, ktorý zranil ľudí v Liptovskom Mikuláši. Ochranári aj opoziční politici o odstrele vyjadrili pochybnosti. Po útoku hovorkyňa ŠOP informovala, že útočil „dospievajúci, pravdepodobne samec s hmotnosťou 80 – 100 kilogramov.“ Zásahový tím však zastrelil ani nie sedemdesiatkilogramovú medvedicu.   

„Štátna ochrana prírody dodnes odmieta sprístupniť fotky zastrelenej medvedice, ktoré by sa dali porovnať s fotkami medveďa, ktorý vnikol do centra mesta Liptovský Mikuláš,” hovorí Hletko.

Sporné sú aj ďalšie odstrely. Viaceré pôsobia náhodne, nepredchádzali im preventívne opatrenia ani plašenie. Poľovníci strieľali medvede aj po tom, čo sa v obci neobjavili viac než mesiac. Ľudia, s ktorými sme v regiónoch hovorili majú z medveďov strach.

Najviac ľudí, ktorí zaujali jednoznačný postoj v prospech odstrelov sme stretli medzi obyvateľmi na strednom Slovensku – v okolí Banskej Bystrice, Detvy a v okrese Prievidza. Obyvatelia argumentovali tým, že sa medvede premnožili a ako teritoriálne zvieratá staré samce vytláčajú mladšie medvede k obciam. 

3. októbra 2024 o 16:30 Čas čítania 1:17 KOMENTÁR: Zastrašovanie ľudí v nočných podnikoch bude pokračovať. Drogy na tácke by však kukláči mali hľadať na iných miestach KOMENTÁR: Zastrašovanie ľudí v nočných podnikoch bude pokračovať. Drogy na tácke by však kukláči mali hľadať na iných miestach

Odborník na medvede Michal Haring však upozorňuje, že medvede nie sú teritoriálne zvieratá. „Nemajú teritórium, ale domovské okrsky. Tie sa prekrývajú na základe toho koľko je dostupnej potravy. Keď je veľa potravy, tak sa okrsky prekrývajú na husto a na jednom území môže žiť pokope veľa medveďov. Ak je potravy menej, tak sa medvede len rozptýlia na väčšie územie, aby našli viac jedla,” vysvetľuje Haring a dodáva, že k ľuďom sa počas medvedej ruje približujú medvedice, lebo sa boja o svoje mladé.  

Hlásenia výskytu medveďa 1.1.2024 - 16.8.2024 a odstrely medveďov do 3. septembra 

 Niektorí starostovia sa za vlády Eduarda Hegera kvôli medveďom stretli s ministrom životného prostredia Jánom Budajom. Cítili sa nevypočutí, zato dnes si spoluprácu so zásahovými tímami pod novým vedením pochvaľujú. 

V obciach sme však stretli aj obyvateľov, ktorí sa necítia byť ohrození a v problematike vnímajú politický kontext. 

Výskyt medveďov priamo v centrálnych častiach dedín nebol tak častý ako by sa mohlo zdať z verejných vyjadrení politikov či zástancov regulačného lovu. Prešli sme GPS súradnice odstrelov a okolie, kde mal medveď spôsobovať problémy. Často ide o odľahlejšie časti obcí s domami stojacimi rovno pod lesom, družstvo či pozemky za dedinou alebo menšie osídlenia, vzdialené od centra obce aj niekoľko kilometrov.

Vo väčšine navštívených oblastí je do nejakej miery problém vnadenie a vyhadzovanie zvyškov jedla, ktoré zver lákajú nižšie k obydliam.

Článok má pokračovanie, ktoré si môžeš prečítať na webe ICJK.
Späť
Zdieľať
Diskusia