Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
dnes 25. októbra 2024 o 17:13
Čas čítania 0:47

Ministerstvo vnútra porušilo zákon. Za postavenie čurillovcov mimo služby dostalo pokutu 90-tisíc eur

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ministerstvo vnútra sa proti rozhodnutiu odvolalo.

  • Úrad na ochranu oznamovateľov (ÚOO) v rámci odvolacieho konania potvrdil, že Ministerstvo vnútra SR porušilo zákon, keď si pred vydaním personálnych rozkazov pre čurillovcov, ktorým bola prokurátorom udelená ochrana oznamovateľa, nevyžiadalo súhlas úradu.
  • Personálne rozkazy sa týkali dočasného pozbavenia výkonu služby, preloženia a prevedenia na iné pracovisko alebo ukončenia poverenia na výkon funkcie.
  • Za porušenie zákona o ochrane oznamovateľov ÚOO uložil ministerstvu pokutu vo výške 90-tisíc eur.

Citát: „Predmetom tohto konania nebolo posudzovanie, či došlo, alebo nedošlo vydaním personálnych rozkazov voči policajtom k odvete. To by sa posudzovalo až v konaní, ktoré by nasledovalo, ak by ministerstvo vopred požiadalo o súhlas úradu tak, ako to vyžaduje zákon,“ ozrejmila Alexandra Znášiková z odboru prevencie a komunikácie ÚOO. 

Širší kontext: Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok po nástupe do funkcie dočasne pozbavil výkonu štátnej služby viacerých policajtov vrátane čurillovcov. Odôvodnil to podozrením zo spáchania trestného činu. Keďže mali policajti status chráneného oznamovateľa, podľa ÚOO sa mal minister najprv obrátiť naň.


ÚOO v správnom konaní rozhodol, že rezort vnútra porušil zákon a uložil mu pokutu 90.000 eur. MV sa voči rozhodnutiu odvolalo. Obsahovalo podľa neho viaceré nedostatky a najmä nesprávne právne posúdenie veci.

Prečítaj si aj tieto články: 

7. novembra 2023 o 9:35 Čas čítania 0:40 Zásadný posun vo vojne v polícii: čurillovcov z NAKA dva roky vyšetroval zaujatý kolega, z prípadu ho teraz vylúčili Zásadný posun vo vojne v polícii: čurillovcov z NAKA dva roky vyšetroval zaujatý kolega, z prípadu ho teraz vylúčili
15. novembra 2023 o 17:20 Čas čítania 0:39 Bývalého šéfa SIS Pčolinského obvinili pre zmanipulovanú nahrávku. Fico ju púšťal na tlačovkách Bývalého šéfa SIS Pčolinského obvinili pre zmanipulovanú nahrávku. Fico ju púšťal na tlačovkách
27. októbra 2023 o 12:38 Čas čítania 0:55 Nový minister vnútra robí veľké zmeny vo vedení polície. Odvolal elitných vyšetrovateľov čurillovcov aj vedenie NAKA Nový minister vnútra robí veľké zmeny vo vedení polície. Odvolal elitných vyšetrovateľov čurillovcov aj vedenie NAKA
Domov
Zdieľať
Diskusia