Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
6. mája 2023 o 11:38
Čas čítania 1:07

Zuzana Čaputová pozvala Karola III. na Slovensko. Jej pobyt v Londýne zatiaľ kritizuje Peter Pellegrini

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Slovensko je podľa hlavy štátu na medzinárodnej pôde vnímané pozitívne.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová zagratulovala britskému kráľovi Karolovi III. ku korunovácii a pozvala ho na návštevu Slovenska. Dodala, že nový britský kráľ vníma Slovensko veľmi pozitívne. 

„Včera sme sa v Buckinghamskom paláci zúčastnili na slávnostnej recepcii na pozvanie kráľa pri príležitosti jeho korunovácie. Bola príležitosť kráľovi zagratulovať ku korunovácii v mene Slovenska. Veľmi živo, tak ako vždy keď sa stretneme, na Slovensko reaguje, pamätá si návštevu Slovenska. Má veľmi pozitívne nastavenie k Slovensku, tak som zopakovala pozvanie do nasej krajiny,“ doplnila prezidentka.

Zuzana Čaputová
Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová


Hlava štátu hovorila počas recepcie aj s ďalšími členmi kráľovskej rodiny, ako aj s mnohými hlavami štátov. Slovensko vnímajú podľa nej pozitívne, pokiaľ ide o postavenie a pozíciu pri ochrane ľudských práv, hodnoty právneho štátu či pomoc Ukrajine. „Toto boli témy, ktoré rezonujú. Aj keď viem, že doma máme množstvo problémov, z vonkajšieho pohľadu je Slovensko veľmi pozitívne hodnotené a je mi cťou ho reprezentovať aj pri tejto príležitosti,“ uzavrela prezidentka.

22. apríla 2023 o 9:00 Čas čítania 1:52 Prezidentka Čaputová: Bezpečnosť vrcholových politikov sa zhoršila, ale nemôžeme preto zdupkať Prezidentka Čaputová: Bezpečnosť vrcholových politikov sa zhoršila, ale nemôžeme preto zdupkať

V súvislosti s vnútropolitickou situáciou na Slovensku sa očakáva Čaputovej rozhodnutie vo veci vymenovania úradníckej vlády. Z dočasne poverenej vlády oznámil tento týždeň odchod pre dotačný škandál minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan a pre „babráctvo“ vlády aj minister zahraničných vecí Rastislav Káčer.

Dočasné sústredenie sa hlavy štátu na medzinárodnú reprezentáciu krajiny zatiaľ kritizuje mimoparlamentná strana Hlas. „Odstúpenia ministrov Vlčana a Káčera znamenajú definitívny koniec Hegerovej vlády. Pani prezidentka dnes nemá inú možnosť, ako odobrať tejto vláde poverenie a vymenovať novú. Mala by však túto ústavnú krízu riešiť okamžite a uprednostniť ju pred účasťou na korunovácii anglického kráľa Karola III.,“ uviedol líder Hlasu Peter Pellegrini.

Prezidentka v tejto súvislosti odkázala, že po návrate z korunovácie sa stretne s Eduardom Hegerom aj predsedom NR SR Borisom Kollárom a povie im, ako bude postupovať.

Domov
Zdieľať
Diskusia