Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Eliška Hulová
16. mája 2023, 19:58
Čas čítania 0:56

Záhadné otrasy, ktorých pôvod nevie nikto vysvetliť. Dánsko cez víkend zažilo chvenie, pri ktorom vystrašení ľudia volali políciu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

V sobotu na dánskom ostrove Bornholm v Baltskom mori zaznamenali záhadné otrasy.

Na dánskom ostrove Bornholm v Baltskom mori cez víkend zaznamenali záhadné otrasy. Vedcov zmiatla séria menších otrasov, ktorých pôvod nevedeli vystopovať a vysvetliť. Teraz tvrdia, že otrasy mohli spôsobiť akustické tlakové vlny z neznámeho zdroja v zemskej atmosfére, informuje televízia ABC News.

Vedci najskôr predpokladali, že otrasy spôsobilo zemetrasenie. Seizmológovia potom ako zdroj otrasov identifikovali riadené výbuchy v Poľsku, ktoré sa od ostrova nachádza viac ako 140 kilometrov smerom na juh. V tom čase v Poľsku prebiehalo veľké vojenské cvičenie, no túto príčinu nakoniec dánski experti vylúčili. 

Obyvatelia volali políciu

Geologický úrad Dánska a Grónska (GEUS), ktorý monitoruje dianie pod zemským povrchom, uviedol, že otrasy neboli spôsobené zemetrasením, ale tlakovými vlnami z aktivity v zemskej atmosfére. Tieto tlakové vlny však nateraz pochádzajú z neznámeho zdroja.

„Seizmológovia môžu ohlásiť, že je nepravdepodobné, aby otrasy pochádzali z riadeného výbuchu v Poľsku, ktorý sa uskutočnil krátko pred prvými správami o otrasoch na Bornholme,“ uviedol GEUS vo vyhlásení.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Úrad dostal od ľudí na Bornholme viac ako 60 hlásení, ktoré hovorili o otrasoch podobných zemetraseniu. Miestni obyvatelia ich opísali ako hlboké dunenie, chvenie, drnčanie a zmenu tlaku v uchu. Obyvatelia dokonca v reakcii na otrasy kontaktovali políciu.

Nikto sa nezranil, no dánske médiá informovali o praskline v stene jedného domu. Úrad GEUS uviedol, že otrasy mali magnitúdu 2,3. 

Bornholm, na ktorom žije takmer 40 000 ľudí, je dánsky ostrov v Baltskom mori. V blízkosti ostrova leží Švédsko, Nemecko a Poľsko.

Domov
Zdieľať
Diskusia