Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
23. júna 2023, 9:25
Čas čítania 0:58

VIDEO: Takto mohla vyzerať implózia ponorky Titan, ktorá posádku usmrtila v zlomku sekundy. Vysvetľujeme, ako k nej došlo

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Implóziu zaznamenala americká armáda na podmorských zvukových monitorovacích zariadeniach.

Posádku miniponorky Titan zabila implózia, ktorá sa odohrala tak rýchlo, že o nej prakticky ľudia na palube nevedeli a nestihli si uvedomiť, že došlo ku katastrofe.

Americké námorníctvo oznámilo, že pravdepodobnú implóziu miniponorky detegovalo na podmorských zvukových monitorovacích zariadeniach krátko po jej zmiznutí v Atlantickom oceáne počas výpravy k vraku Titanicu. Implózia bola zaznamenaná tajným akustickým monitorovacím systémom určeným na odhaľovanie prítomnosti ponoriek. 

23. júna 2023, 7:40 Čas čítania 1:10 Režisér Titanicu cítil v kostiach, že ponorka Titan skončila katastroficky. Cameron skritizoval mediálny ošiaľ s kyslíkom a zvukmi Režisér Titanicu cítil v kostiach, že ponorka Titan skončila katastroficky. Cameron skritizoval mediálny ošiaľ s kyslíkom a zvukmi

Obrovský tlak, proti ktorému nemali šancu

Implóziu, ktorá spôsobila deštrukciu miniponorky, zapríčinil obrovský tlak v hlbokej vode pod hladinou oceánu. Zatiaľ nie je jasné, v akej konkrétnej hĺbke k implózii došlo, ale ponorka stratila kontakt s loďou asi po 1 hodine a 45 minútach, pričom zostup mal trvať 2 hodiny, píše CNN. Titan sa vtedy mohol nachádzať v hĺbke okolo 3 500 metrov.

Podľa odborníka Ricka Murcara je tlak v takej hĺbke niekoľko stonásobne väčší ako na povrchu. Implózia je odborný pojem pre prudké vyrovnanie tlakov smerom dovnútra. V tomto prípade ju preto zapríčinil rozdiel medzi vnútorným (nižším) a vonkajším (vyšším tlakom). Príčina je zatiaľ neznáma, no špekuluje sa napríklad o oslabení použitého materiálu.

Ponorka sa počas implózie stlačila do seba, pričom celé to trvalo iba zlomok sekundy. Katastrofická implózia prebehla neuveriteľne rýchlo, a tak posádka ponorky pred smrťou netrpela, pretože si nikto ani neuvedomil, čo sa deje. „Celá vec bol zničená skôr, ako si jednotlivci vnútri vôbec uvedomili, že je tam problém,“ skonštatoval Murcaro. 

Odborníci teraz vysvetľujú, že sila implózie pravdepodobne znemožní vytiahnutie akýchkoľvek telesných pozostatkov posádky z hlbín oceánu. 

22. júna 2023, 19:00 Čas čítania 3:44 Youtuber zverejnil videá z ponorky Titan, na expedícii sa bál o život. Museli sa rýchlo vynoriť, lebo pri Titanicu náhle zlyhávala Youtuber zverejnil videá z ponorky Titan, na expedícii sa bál o život. Museli sa rýchlo vynoriť, lebo pri Titanicu náhle zlyhávala
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Inside History (@insidehistory)

Domov
Zdieľať
Diskusia