Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Lukáš Čelka
15. júla 2023, 20:13
Čas čítania 0:54

POZOR na požiare, dodržiavaj tieto pravidlá: Ak ich nedodržíš, hrozí ti pokuta

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V horúcom počasí sa zvyšuje riziko požiaru v lesoch, preto by si mal byť opatrný.

Niekoľko dní pretrvávajúce horúce a suché počasie môže zapríčiniť zvýšené riziko vzniku požiarov, a to najmä v prírodnom prostredí.

„Čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru vyhlásilo už v zmysle zákona o ochrane pred požiarmi viacero okresných riaditeľstiev Hasičského a záchranného zboru. Aktuálne platí v okresoch Bratislava, Malacky, Pezinok, Senec, Trnava, Dunajská Streda, Galanta, Senica, Skalica, Levice, Veľký Krtíš, Poprad,“ informovalo ministerstvo vnútra na svojom Facebooku s tým, že tento zoznam je pravidelne aktualizovaný na webovej stránke Hasiči SR v sekcii dôležité oznamy. 

Preto maj na pamäti, že v dotknutých lokalitách platí zákaz:

  • fajčiť, odhadzovať horiace alebo tlejúce predmety alebo používať otvorený plameň na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru;
  • vypaľovať porasty bylín, kríkov, stromov;
  • spaľovať horľavé látky na lesných pozemkoch, pre ktoré je vyhlásený čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru a v ich ochrannom pásme.

Ministerstvo vnútra taktiež upozorňuje, že ak je v danej lokalite vyhlásený čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru, nesmie sa opekať ani na vyhradených miestach v lese. Ak to nedodržíš, môže ti hroziť mastná pokuta.


„Právnickej osobe a podnikajúcej fyzickej osobe hrozí za porušenie povinností ustanovených zákonom o ochrane pred požiarmi pokuta až do výšky 16 596 eur. Fyzickej osobe môže byť pri previnení uložená pokuta do výšky 331 eur,“ dodalo ministerstvo vnútra s tým, že ak budeš mať podozrenie, že niekde vznikol požiar, nečakaj, ale ihneď zavolaj hasičov na tiesňových linkách 150 alebo 112.

Zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiarov.
Zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiarov. Zdroj: Facebook/@Ministerstvo vnútra
Domov
Zdieľať
Diskusia