Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
13. septembra 2023, 16:45
Čas čítania 1:20

Putin si potriasol ruku so severokórejským diktátorom Kim Čong-unom. Od KĽDR chce nakupovať muníciu, vyhlásil

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Kim Čong-un navštívil Rusko a stretol sa s prezidentom Vladimirom Putinom.

Severokórejský vodca Kim Čong-un odcestoval z kozmodrómu Vostočnyj na ruskom Ďalekom východe, kde absolvoval niekoľkohodinové stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Po ceste do vlasti navštívi Kim na ruskom Ďalekom východe ešte mestá Komsomoľsk na Amure a Vladivostok. Oznámil to Putin v ruskej štátnej televízii.

V meste Komsomoľsk na Amure navštívi Kim obranné a iné závody, zatiaľ čo vo Vladivostoku mu Rusko bude prezentovať spôsobilosti svojej tichomorskej flotily. Navštíviť má aj tamojšiu univerzitu.


Putin v televízii po schôdzke s Kimom takisto povedal, že napriek medzinárodným sankciám existuje možnosť vojenskej spolupráce Ruska so Severnou Kóreou, približuje agentúra AFP. „Sú tu určité obmedzenia... V rámci existujúcich pravidiel sú možnosti, ktoré si všímame a diskutujeme o nich,“ povedal.

Rusko má záujem o spoluprácu

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil rokovania Putina s Kimom za zásadné. Povedal tiež, že Severná Kórea má záujem spolupracovať s Ruskom v oblasti letectva a dopravy.
Kim počas rozhovorov podľa ruských médií ponúkol plnú podporu spravodlivému boju Ruska. Zároveň uviedol, že sa s Putinom dohodli na prehĺbení strategickej a taktickej spolupráce.


Severokórejský vodca vyjadril presvedčenie, že Moskva dosiahne veľké víťazstvo v boji so svojimi nepriateľmi. „Sme presvedčení, že ruská armáda a ľud dosiahnu veľké víťazstvo v spravodlivom boji s cieľom potrestať zlé skupiny, ktoré sa usilujú presadiť si hegemóniu, expanziu a ambície, a že vytvoria stabilné rozvojové prostredie,“ povedal Kim. Vyjadril aj vieru v to, že ruská armáda a ľud „prejaví svoju ušľachtilú dôstojnosť a česť na dvoch frontoch“, a to vo vojenskej operácii a v budovaní silného národa.

Severná Kórea podporuje Rusko

Ruské agentúry informovali, že Kim konkrétne spomínal ruskú špeciálnu vojenskú operáciu, čo je termín, akým Moskva označuje svoju inváziu na Ukrajinu. Experti už pred stretnutím varovali, že Rusko má záujem o nákup severokórejskej munície, ktorú by použilo v bojoch na Ukrajine.


Putin a Kim absolvovali na kozmodróme Vostočnyj večeru a pred ňou aj spoločné rozhovory, ktoré podľa ruských štátnych médií trvali štyri až päť hodín. Ešte pred rozhovormi si prezreli aj tamojšiu odpaľovaciu rampu a oboznámili sa s procesom montáže ruskej nosnej rakety typu Angara.

Ruský prezident Vladimir Putin a severokórejský líder Kim Čong-un si prezerajú odpaľovaciu rampu počas ich stretnutia na kozmodróme Vostočnyj v Amurskej oblasti na ruskom Ďalekom východe.
Ruský prezident Vladimir Putin a severokórejský líder Kim Čong-un si prezerajú odpaľovaciu rampu počas ich stretnutia na kozmodróme Vostočnyj v Amurskej oblasti na ruskom Ďalekom východe. Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia