Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
24. novembra 2023, 12:51
Čas čítania 0:37

Ministerstvo dopravy už pripravuje novú diaľničnú známku na Slovensku. Zverejnili prvé detaily

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Cena známky by mala byť známa v decembri tohto roka.

Ministerstvo dopravy zverejnilo dokument, v ktorom informuje, že pripravuje nový návrh zákona. Ten sa týka diaľničných známok. Slovenskí motoristi by si tak po novom mohli kúpiť aj jednodňovú diaľničnú známku, informuje portál O Peniazoch.sk.

Rezort by pod vedením Jozefa Ráža prevzal európsku smernicu, ktorá umožňuje vyššiu flexibilitu pre vodičov, ktorí využívajú spoplatnené diaľničné úseky. Slovensko a aj iné štáty Európskej únie majú možnosť zaviesť jednodňový poplatok.

„Spoplatnenie diaľničných úsekov pre osobné motorové vozidlá je zabezpečované formou úhrady diaľničnej známky s platnosťou na kalendárny rok, 365 dní, 30 dní alebo 10 dní. Smernica č. 2022/362 s cieľom umožniť vyššiu mieru flexibility pre motoristov v rámci užívania spoplatnenej cestnej infraštruktúry ustanovuje, že členský štát zavedie možnosť úhrady tohto užívateľského poplatku aj na deň,“ píšu v dokumente. 

Ešte nie je jasné, koľko bude jednodňová diaľničná známka stáť. Rezort chce začať pripomienkové konanie k tejto novele už v decembri 2023. Slováci by už vtedy mohli poznať cenu aj termín jej zavedenia.

Anketa:
Poteší ťa nová diaľničná známka?
Áno.
Nie.
Je mi to jedno.
Áno.
54 %
Nie.
20 %
Je mi to jedno.
27 %
Domov
Zdieľať
Diskusia