Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Anna-Marie Hanzlíková
3. júna 2024 o 14:15
Čas čítania 0:33

VIDEO: Obľúbenú dovolenkovú destináciu mnohých Slovákov zamorili šváby. Teplo spôsobuje aj nebezpečné mutácie

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
VIDEO: Obľúbenú dovolenkovú destináciu mnohých Slovákov zamorili šváby. Teplo spôsobuje aj nebezpečné mutácie

Za premnoženie môže klimatická kríza.

Počet švábov v Španielsku sa v porovnaní s minulým rokom zvýšil až o jednu tretinu, uvádza Daily Mail s odvolaním sa na španielsku environmentálnu organizáciu Anecpla. 

Oteplenie spôsobuje zrýchlenie reprodukčného cyklu švábov, takže sa rozmnožujú častejšie a vo väčšom počte. Hmyz pri zvyšujúcich sa teplotách tiež mutuje. To predstavuje veľký problém, pretože zmutované druhy sú potom odolnejšie voči dostupným biocídom, ako už skôr informoval napríklad týždenník Euro. Ich populácie je tak čoraz ťažšie udržať pod kontrolou.

V Španielsku musia byť obzvlášť opatrní tam, kde je jedlo. Potravinársky priemysel preto musí zaviesť nové opatrenia a dbať na hygienu viac ako v minulosti, pretože šváby sú prenášačmi mnohých chorôb.

Environmentálna organizácia varovala všetky zariadenia, ako sú bary, hotely a reštaurácie, aby prijali potrebné opatrenia. Odporúča sa im, aby udržiavali čistotu, dávali pozor na úniky vody, utesňovali praskliny a dôsledne ukladali odpadky do košov.

Domov
Zdieľať
Diskusia