Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
5. augusta 2024 o 11:20
Čas čítania 0:45

Irán dnes môže zaútočiť na Izrael. Na vážnosť situácie poukázal americký minister zahraničných vecí

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Konflikt na Blízkom východe sa môže ešte viac rozšíriť.

  • Minister zahraničných vecí Tony Blinken varoval členov G7 pred útokom Iránu a Hizballáhu na Izrael.
  • Zaútočiť vraj môžu už dnes 5. augusta, informuje Axios.
  • Blinken telefonoval aj s irackým premiérom Muhammadom Šijom Súdáním, pričom poukázal na dôležitosť toho, že všetky strany musia prispieť k upokojeniu regionálneho napätia na Blízkom východe.

Prečo je to dôležité: Napätie na Blízkom východe v ostatných dňoch eskaluje a rastú obavy, že by vojna v Pásme Gazy medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas mohla prerásť do širšieho konfliktu.

Citát: „Zdôraznili, že je dôležité čo najskôr dokončiť dohodu o prímerí a prepustení rukojemníkov, o ktorej sa rokuje,“ dodávajú ministri vo vyhlásení.

Širší kontext: Vo vyhlásení francúzskeho ministerstva zahraničných vecí, citovanom denníkom The Times of Israel, sa uvádza, že sa ministri dohodli na vyzývaní všetkých strán na čo najväčšiu zdržanlivosť s cieľom zabrániť akýmkoľvek regionálnym otrasom, ktoré by mali ničivé dôsledky pre krajiny v regióne a pre mierové vyhliadky, počnúc trvalým prímerím v Pásme Gazy.

29. júla 2024 o 9:30 Čas čítania 4:40 Slovenky nám prezradili, čo najhoršie im babky vyviedli: Táni strčila mydlo do zadku, Rebeke ponúkla peniaze za rozchod s frajerom Slovenky nám prezradili, čo najhoršie im babky vyviedli: Táni strčila mydlo do zadku, Rebeke ponúkla peniaze za rozchod s frajerom

Pentagón v piatok oznámil, že Spojené štáty posilnia svoju vojenskú prítomnosť na Blízkom východe a do oblasti nasadia ďalšie námorné plavidlá aj stíhaciu letku, aby ochránili amerických vojakov a Izrael v čase rastúceho napätia.

irán
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia