Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Nina Miščíová TASR
12. septembra 2024 o 14:30
Čas čítania 1:00

Slovensko si neurobilo poriadok v skládkach, na ktoré upozorňovala Európska komisia. Prehrali sme súd, budeme musieť platiť

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Slovensko neuzavrelo sporné skládky odpadu, čo požaduje smernica Európskej únie.

  • Súdny dvor EÚ vo štvrtok zverejnil rozsudok v spore medzi Európskou komisiou (EK) a Slovenskom ohľadom skládok tuhého odpadu. Súd skonštatoval, že Slovensku sa nepodarilo zrekultivovať a uzavrieť niekoľko skládok, ktoré nespĺňajú požiadavky smernice EÚ o skládkach odpadov.
  • Podľa smernice o skládkach odpadov z roku 1999 museli členské štáty uzavrieť staré skládky do 16. júla 2009, pokiaľ úrady neprijali rozhodnutie o povolení ďalšej prevádzky skládky na základe primeraných „plánov úpravy lokality".
  • Keď Súdny dvor EÚ zistí, že došlo k nesplneniu povinnosti, príslušný členský štát musí bezodkladne splniť daný rozsudok. Ak EK zistí, že členský štát nesplnil rozsudok, môže podať ďalšiu žalobu, v ktorej už žiada peňažné sankcie.

Prečo je to dôležité: Nesplnenie povinností týkajúcich sa úprav skládok odpadu môže negatívne ovplyvniť kvalitu pôdy, ovzdušia či vzduchu. Kontaminácia pôdy je vážnym problémom, ktorý môže nastať pri skládkach, ktoré nespĺňajú európske kritériá.

Širší kontext: Komisia v apríli 2017 zaslala Slovensku formálnu výzvu z dôvodu nesúladu so smernicou, po ktorej nasledovalo odôvodnené stanovisko v marci 2019. Slovensko odvtedy dosiahlo pokrok, uzavrelo niekoľko nevyhovujúcich skládok a začalo s renováciou a opätovným povolením na prevádzku niekoľkých ďalších. Podľa Európskej komisie je však potrebné prijať opatrenia pre ďalších 21 slovenských skládok odpadu.

14. septembra 2024 o 18:30 Čas čítania 2:02 FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 € FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 €

Slovensko bolo povinné nevyhovujúce skládky buď čo najskôr uzavrieť a odstrániť, alebo uviesť do súladu so smernicou. EÚ od Slovenska tiež požadovala, aby zabezpečilo prezentáciu prevádzkovateľov skládok kompetentným úradom na schválenie plánov ich úpravy. Po prezentácii plánov úpravy skládok mali úrady na základe tohto plánu a smernice prijať definitívne rozhodnutie o tom, či môže skládka odpadu fungovať, alebo nie.

Domov
Zdieľať
Diskusia