Európska komisia zvažuje zavedenie dane na nezdravé spracované potraviny.
- Európska komisia zvažuje navrhnúť zavedenie dane na vysoko priemyselne spracované potraviny s vysokým obsahom tuku, cukru a soli.
- Návrh chce EK predstaviť v polovici decembra a cieľom dane má byť motivovať ľudí stravovať sa zdravšie.
- Autori návrhu v ňom napísali, že „celoeurópska mikrodaň“ môže udržať ceny stabilné a môže viesť k zmenám v správaní spotrebiteľov bez toho, aby spôsobila neprimeranú finančnú ujmu.
- Výrobcovia vraj budú motivovaní vyrábať zdravšie potraviny a výťažok z daní by mohol byť použitý na financovanie celoeurópskych programov na podporu zdravého stravovania.
Širší kontext: Eurokomisia sa opiera o zistenia, že srdcovocievne ochorenia sú v krajinách Európskej únie (EÚ) hlavnou príčinou smrti s viac ako 1,7 milióna prípadov ročne. Ekonomická strata z toho každý rok činí viac ako 280 miliárd eur.
Podľa návrhu existujú dôkazy, ktoré spájajú konzumáciu vysoko priemyselne spracovaných potravín s vyšším rizikom obezity, cukrovky a ochorení metabolizmu. Okrem zavedenia tejto dane EK počíta aj s modernizáciou legislatívy v oblasti kontroly tabaku do roku 2027 a zavedením celoeurópskeho systému hodnotenia spracovaných potravín.
Európska komisia chce prostredníctvom rôznych iniciatív znížiť mieru úmrtnosti na kardiovaskulárne ochorenia do roku 2035 o 20 %.
Prečítaj si aj tieto články: