Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
9. mája 2023, 23:20
Čas čítania 1:15

Ryanair podpísal zmluvu s Boeingom na 300 nových lietadiel 737-MAX. Oproti starším modelom majú hneď niekoľko výhod

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Postupné dodávky Boeingov sa začnú v roku 2027 a potrvajú do roku 2044.

Írsky letecký dopravca Ryanair podpísal zmluvu s americkým výrobcom Boeing o dodávke až 300 nových lietadiel 737-MAX-10 v nasledujúcej dekáde. Z toho 150 je pevných objednávok, zatiaľ čo zvyšných 150 sú opcie, vyplýva zo správy RTÉ.

Ide o najväčšiu objednávku írskej leteckej spoločnosti u amerického výrobcu. Hodnota transakcie sa odhaduje na 40 miliárd USD (36,24 miliardy eur) pri katalógových cenách, ale pri takej veľkej objednávke sú typické zľavy, niekedy aj viac ako 50 percent.

„Tieto nové, úsporné a ekologickejšie lietadlá ponúkajú o 21 percent viac miest na sedenie, spália o 20 percent menej paliva a sú o 50 percent tichšie ako naše Boeingy 737,“  povedal Michael O’Leary, generálny riaditeľ Ryanairu.

Dopyt po leteckej preprave bude rásť

Nové lietadlá majú 228 miest na sedenie a pomôžu uspokojiť rastúci dopyt po leteckej preprave spoločnosťou Ryanair, ktorá odhaduje, že stúpne o 80 percent a do roku 2034 na 300 miliónov cestujúcich ročne.

Postupné dodávky Boeingov sa začnú v roku 2027 a potrvajú do roku 2044, pričom polovica z nových lietadiel má nahradiť staršie stroje vo flotile Ryanairu, čím sa zvýši efektívnosť a znížia sa emisie. Rozhodnutie leteckej spoločnosti rozšíriť svoju flotilu v čase, keď sa sektor dostáva pod silný tlak, aby prišiel s dôveryhodnými plánmi na zníženie emisií, pravdepodobne vyvolá kritiku zo strany ekológov.

15. marca 2024, 13:47 Čas čítania 1:28 Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok

Transakciu vzhľadom na jej veľkosť musia schváliť akcionári na septembrovom valnom zhromaždení Ryanairu. Letecká spoločnosť však počíta s tým, že kapitálové výdavky budú z veľkej časti financované z interných zdrojov vďaka silnej súvahe.

„Partnerstvo Boeing – Ryanair je jedným z najproduktívnejších v histórii komerčného letectva a umožňuje obom spoločnostiam uspieť a rozšíriť dostupné cestovanie pre stovky miliónov ľudí,“ povedal prezident a generálny riaditeľ Boeingu Dave Calhoun.

Ryanair, najväčší nízkonákladový dopravca v Európe, používa výhradne Boeingy 737 vo svojej hlavnej flotile. Patrí tak medzi najväčších zákazníkov Boeingu s viac ako 600 lietadlami vo svojej flotile alebo v rámci objednávok, uvádza sa na webovej stránke spoločnosti.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Wiki Commons/Alan WIlson/volně k užití
Domov
Zdieľať
Diskusia