Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
21. júla 2023, 13:12
Čas čítania 0:44

Poľsko presúva svojich vojakov na hranice. Obávajú sa prítomnosti vagnerovcov

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Poľsko vníma spoločné cvičenia bieloruskej armády a vagnerovcov ako provokáciu.

Poľská armáda presunie časť svojich jednotiek zo západu na východ krajiny. Dôvodom je prítomnosť žoldnierov z ruskej Vagnerovej skupiny na území susedného Bieloruska, ako aj ich spoločné cvičenia s bieloruskými vojakmi. Rozhodol o tom poľský minister obrany Mariusz Blaszczak, informovala v piatok agentúra PAP.

„Výcvik a spoločné cvičenia bieloruskej armády s Vagnerovou skupinou sú nepochybne provokáciou,“ povedal Zbigniew Hoffmann, tajomník poľského národného bezpečnostného výboru.

Členovia výboru podľa neho analyzovali možné hrozby vyvolané prítomnosťou a aktivitami vagnerovcov v Bielorusku. Minister obrany na základe toho rozhodol o presune vojenských formácií zo západu na východ krajiny. Tieto jednotky budú na východe Poľska nasadené kvôli výcviku, ale aj na „odstrašenie potenciálneho agresora“.

Nie je presne jasné, aký počet vojakov sa k hranici presunie

Poľsko už 2. júla avizovalo, že v záujme posilnenia bezpečnosti pošle na hranice s Bieloruskom 500 policajtov. O šesť dní nato oznámilo, že začína presúvať na svoje východné hranice približne 1000 vojakov a 200 kusov vojenskej techniky.

Už pred vyslaním týchto posíl chránilo poľsko-bieloruské hranice približne 5000 pohraničníkov a 2000 vojakov.

Bezprostredne nebolo známe, aký počet vojakov bude presunutý na hranice na základe najnovšieho rozhodnutia ministra obrany.

Ilustračný záber.
Ilustračný záber. Zdroj: Ministerstwo Obrony Narodowej
Domov
Zdieľať
Diskusia