Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Daniel Mikolášik
9. septembra 2023, 18:28
Čas čítania 3:02

FOTO: Zničené mestá a ľudia, ktorí prišli o domov. Takto to vyzerá po zemetrasení v Maroku, pri ktorom zomrelo vyše 1 000 ľudí

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Očakáva sa, že počty obetí sa ešte zvýšia, záchranári sa len postupne dostávajú medzi trosky v odľahlých oblastiach.

Silné zemetrasenie, ktoré v noci na sobotu zasiahlo Maroko, si vyžiadalo najmenej 1037 životov. Zranenia utrpelo ďalších 1204 ľudí, z nich 721 je v kritickom stave, oznámilo popoludní marocké ministerstvo vnútra. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP, AP a DPA.


Očakáva sa, že počty obetí sa ešte zvýšia. Záchranári sa len postupne dostávajú do odľahlých oblastí, podľa úradov je väčšina škôd mimo miest.


Zemetrasenie s magnitúdou 6,8 nastalo v piatok necelú hodinu pred polnocou miestneho času. Došlo k nemu v pohorí Atlas 70 kilometrov juhozápadne od turistami vyhľadávaného mesta Marrákeš. Krátko nato prišiel dotras s magnitúdou 4,9.

9. septembra 2023, 8:36 Čas čítania 1:18 VIDEO: Pre zemetrasenie v Maroku ľudia panikárili, mladík chcel utiecť do bezpečia aj so svojím PS5. Hlásia 632 mŕtvych VIDEO: Pre zemetrasenie v Maroku ľudia panikárili, mladík chcel utiecť do bezpečia aj so svojím PS5. Hlásia 632 mŕtvych

Otrasy zdevastovali horské dediny a zničili alebo poškodili mnohé budovy vrátane pamiatok zapísaných do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Zábery na sociálnych sieťach zachytávajú trosky i ľudí utekajúcich z budov. Mnohí z obáv z ďalších zemetrasení strávili noc vonku.


Najsilnejšie zemetrasenie v Maroku za posledné storočie bolo cítiť v okruhu 400 kilometrov. Ľudí vytrhlo zo spánku aj v Španielsku a Portugalsku. Pocítili ho tiež v Alžírsku. Správy o škodách alebo obetiach tam nie sú k dispozícii.

maroko zemetrasenie
Zdroj: TASR/AP

Slovákov medzi obeťami zatiaľ úrady neevidujú

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR nateraz neeviduje, že by medzi obeťami či zranenými po zemetrasení v Maroku boli občania SR. Pre TASR to potvrdili z komunikačného odboru rezortu.

„Sme však naďalej v kontakte s tamojšími úradmi a situáciu preverujeme,“ uviedli. Rezort zároveň potvrdil, že eviduje 25 Slovákov, ktorí sa dobrovoľne zaregistrovali pred cestou do Maroka. „Týchto sme i my proaktívne kontaktovali. Skutočný počet občanov SR v Maroku bude však pravdepodobne vyšší,“ doplnili z rezortu.


Zastupiteľský úrad už údajne kontaktovali viacerí slovenskí občania v Maroku, respektíve ich príbuzní. Komunikáciu počas dňa podľa MZVEZ SR sťažoval aj výpadok mobilných sietí.

Občania SR alebo príbuzní sa môžu v prípade núdze obrátiť na číslo diplomatickej služby Veľvyslanectva SR v Madride +34 609 002 803, ktorého krajinou pôsobnosti je aj Maroko.

Európska únia, pápež, ale aj Rusko vyjadrili sústrasť s Marokom

Africká únia, lídri viacerých členských krajín EÚ, Ukrajiny, Ruska i Turecka v sobotu vyjadrili sústrasť s pozostalými po zemetrasení v Maroku, ktoré si vyžiadalo viac než 630 obetí. Predseda Komisie AÚ Moussa Faki Mahamat vyjadril úprimnú sústrasť marockému kráľovi Muhammadovi VI., obyvateľom krajiny i rodinám obetí.


„Zraneným želám rýchle uzdravenie,“ uviedol na sociálnej sieti ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a dodal, že Ukrajina v týchto ťažkých chvíľach stojí pri Maroku. Zároveň vyjadril sústrasť kráľovi i obyvateľom.

maroko zemetrasenie
Zdroj: TASR/AP


„Sme zdrvení desivým zemetrasením v Maroku,“ napísal na Twitteri francúzsky prezident Emmanuel Macron. „Francúzsko je pripravené pomôcť s prvou pomocou,“ dodal. Solidaritu prejavil aj španielsky premiér Pedro Sánchez a takisto sľúbil Maroku podporu.


„V tejto náročnej hodine sme vo svojich myšlienkach s obeťami ničivého zemetrasenia,“ uviedol nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz. Sústrasť vyjadril aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan či ruský prezident Vladimir Putin.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

„V Rusku cítime bolesť a smútok s priateľskými občanmi Maroka,“ uviedol Putin v odkaze kráľovi Muhammedovi VI. „Budeme našich marockých bratov v tejto náročnej hodine podporovať všetkými možnými spôsobmi,“ píše Erdogan na sociálnej sieti.

Zármutok a hlbokú solidaritu s Marokom v sobotu vyjadril aj pápež František. „Pápež vyjadruje hlbokú solidaritu s tými, ktorých táto tragédia zasiahla na tele a srdci,“ uvádza sa v sústrastnom telegrame, ktorý v pápežovom mene Maroku zaslal vatikánsky štátny sekretár Pietro Parolin.

„Modlím sa za pokoj pre mŕtvych, vyliečenie zranených a útechu pre tých, ktorí smútia nad stratou svojich milovaných a svojich domovov,“ uviedol František.

maroko zemetrasenie
Zdroj: TASR/AP

Nemecko a Británia sú pripravené poslať do Maroka záchrannú misiu

Pracovníci nemeckej civilnej ochrany sa pripravujú na prípadné poskytnutie pomoci Maroku, ktoré v noci na sobotu postihlo mohutné zemetrasenie. Podobne sa vyjadrila aj Británia. Informovali o tom tlačové agentúry DPA a AFP.


„Sledujeme situáciu a teraz sa pripravujeme na prípadný odchod a vyslanie pomoci do Maroka,“ povedal v sobotu dopoludnia hovorca nemeckého Spolkového úradu pre technickú pomoc.


Hovorca však dodal, že Maroko ešte neposlalo žiadosť o pomoc. Takúto žiadosť je možné adresovať Európskej únii alebo priamo Nemecku. Hovorca zároveň vysvetlil, že bude závisieť od žiadosti Maroka, aké záchranné tímy a vybavenie tam vyšlú. Okrem záchranných tímov môže THW poslať aj zariadenia na úpravu vody.


Británia je pripravená pomôcť Maroku, ktoré zasiahlo ničivé zemetrasenie s magnitúdou 6,8 a usmrtilo najmenej 820 ľudí, oznámil tiež britský minister zahraničných vecí James Cleverly.

8. apríla 2024, 19:00 Čas čítania 8:10 Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov

„Prišla zdrvujúca správa o silnom zemetrasení pri Marrákeši v Maroku,“ napísal Cleverly na Twitteri. „Sme v pohotovosti, pripravení pomôcť našim marockým priateľom so všetkým, s čím len môžeme,“ dodal.


Minister uviedol, že britská vláda pracuje aj na pomoci britským občanom, ktorých mohlo zemetrasenie zasiahnuť. Britský premiér Rishi Sunak neskôr na sociálnej sieti uviedol: „V myšlienkach som s každým, koho minulú noc zasiahlo toto strašné zemetrasenie v Maroku.“

maroko zemetraseniemaroko zemetraseniemaroko zemetraseniemaroko zemetrasenie
Zobraziť galériu
(8)
Späť
Zdieľať
Diskusia