Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
23. októbra 2023 o 8:30
Čas čítania 0:46

Katastrofálna situácia v Pásme Gazy: šíria sa nebezpečné choroby a chýba pitná voda

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Hrozí, že akútny nedostatok pitnej vody komodít môže v Gaze spôsobiť humanitárnu katastrofu.

V Pásme Gazy sa čoraz viac šíria ovčie kiahne, svrab a črevné ochorenia. Podľa Organizácie Spojených národov za to môžu zlé hygienické podmienky a nedostatok pitnej vody. Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí tvrdí, že práve jej nedostatok vedie k tomu, že sú miestni nútení používať znečistenú vodu.

Počet nakazených sa podľa OCHA bude zvyšovať, pokiaľ sa neobnovia dodávky elektriny a paliva do vodohospodárskych a zdravotníckych zariadení v oblasti. Cez víkend začali do Pásma Gazy cez hraničný priechod Rafah prúdiť prvé dodávky humanitárnej pomoci od vypuknutia ozbrojeného konfliktu medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

GazaGazaGazaGaza
Zobraziť galériu
(9)

Izrael vyhlásil totálnu blokádu Pásma Gazy v reakcii na útok Hamasu. Pre 2,4 milióna obyvateľov tohto palestínskeho územia prerušil dodávky potravín, vody, paliva a elektriny. Hrozí pritom, že akútny nedostatok týchto komodít môže v Gaze spôsobiť humanitárnu katastrofu.

Humanitárnu situáciu v Gaze označilo za „katastrofálnu“ päť rôznych agentúr OSN, ktoré vyzvali na ďalšiu medzinárodnú pomoc. Humanitárnu pomoc v Gaze kriticky potrebuje viac ako 1,6 milióna obyvateľov.

16. októbra 2023 o 12:13 Čas čítania 2:47 Stále nás evakuujú, ale my nemáme kam ujsť: Dve mladé ženy na Instagrame ukazujú, ako prežívajú útoky v pásme Gazy Stále nás evakuujú, ale my nemáme kam ujsť: Dve mladé ženy na Instagrame ukazujú, ako prežívajú útoky v pásme Gazy

Ich správa prichádza v čase, keď Izrael vyhlásil, že zintenzívni svoje útoky, aby tak zvýšil tlak na Hamas, pričom jeho vysokí dôstojníci varovali jednotky, aby boli pripravené vstúpiť na toto obliehané územie.

Domov
Zdieľať
Diskusia