Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Aneta Gospičová
21. mája 2024 o 19:19
Čas čítania 0:59

V Bratislave sa rozmnožili potkany. Podľa deratizéra sa môžu do bytov dostať aj cez záchod

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Podľa zákona musia samosprávy vykonávať deratizáciu dvakrát do roka.

Hlavné mesto Slovenska má problém s potkanmi v noci, ale aj cez deň. Zvýšený pohyb hlodavcov monitorujú hlavne v dierach pri bytovkách, pri stojiskách smetných košov či v pivniciach. Deratizér David Lukáčik upozorňuje, že sa môžu ľahko dostať aj do bytov, informuje RTVS.

„Videla som ich už aj naživo, ako v blízkosti domov pobehujú, niekedy aj v relatívne hojnom počte. Pri včerajšej rannej prechádzke so psom sa mi stalo, že som videla, ako vrana zabíja potkana. Bolo to pri škôlke, doteraz tam leží,“ opísala svoju skúsenosť obyvateľka mestskej časti Bratislava-Petržalka pre RTVS.

Potkany sa môžu do bytov dostať cez stúpačku či záchod. „Ľudia mnohokrát zvyšky potravín splachujú do WC, čo by nemali. Zvyšky potravín nám idú do kanalizácie a potkan je dostatočne inteligentný a dôvtipný na to, aby zistil, odkiaľ prichádza do tej stoky tá potrava,“ informoval. 

Nevedomé prikrmovanie

Podnety na pohyb potkanov riešia miestne úrady. Tie na miesto výskytu vyšlú pracovníka, ktorý nastaví nástrahu či zasype jamu. Podľa zástupcov mestských častí ľudia potkany často nevedomky prikrmujú. 

23. júla 2024 o 9:30 Čas čítania 6:21 Reportáž z Miletičky: predavač nadával na liberálov, príbeh bývalého muža bez domova ma dojal (Reportáž) Reportáž z Miletičky: predavač nadával na liberálov, príbeh bývalého muža bez domova ma dojal (Reportáž)

„Mnohí si myslia v dobrej viere, že prikrmujú mačky alebo túlavú zver v meste. Práve tie pozostatky nedajbože nejakej kuchynskej zmesi ostávajú potom vo verejnom priestore a lákajú potkany,“ uviedla vedúca oddelenia životného prostredia mestskej časti Bratislava-Dúbravka Mária Smiešková. 

Samosprávy musia podľa zákona vykonávať deratizáciu dvakrát ročne. Proti hlodavcom sú účinné aj postreky či pasce. „Vykonávame aj mimoriadne zásahy. Tie sa vykonávajú na podnety obyvateľov alebo na nejaké zistenia. Alebo tam, kde vidíme, že treba tú účinnosť zvýšiť,“ dodala Smiešková.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: PEXELS/DSD
Domov
Zdieľať
Diskusia