Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
20. júna 2024 o 10:40
Čas čítania 1:10

Cena mäsa na Slovensku môže klesnúť. Má to však jeden háčik

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Zákaz vývozu bravčoviny do Číny môže negatívne ovplyvniť slovenský trh.

Zákaz vývozu bravčového mäsa z EÚ do Číny by mohol negatívne ovplyvniť slovenských chovateľov a spracovateľov. Hovorkyňa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Veronika Daničová o tom informuje v súvislosti s oznámením Číny o antidumpingovom vyšetrovaní dovozu bravčového mäsa a jeho vedľajších produktov z EÚ.

„Obmedzenie vývozu bravčového mäsa z EÚ do Číny môže negatívne ovplyvniť náš domáci trh tak, že niektoré členské štáty EÚ (Španielsko, Dánsko, Holandsko, Nemecko, Francúzsko) vyvážajú do Číny značné množstvo bravčového mäsa. Ak by prišlo k obmedzeniu či dokonca k ukončeniu vývozu, museli by nájsť nové trhy, aj za nižšie ceny, len aby umiestnili svoju produkciu. Toto by mohlo negatívne ovplyvniť slovenských chovateľov a spracovateľov, ktorí nebudú schopní konkurovať v prípade enormnému pretlaku produkcie na vnútornom trhu,“ spresnila.

Podľa Daničovej slov môže trvať dlhší čas, kým v spomínaných členských štátoch klesnú počty ošípaných a produkcia bravčového mäsa natoľko, že sa nebude vytvárať prebytok komodity na európskom trhu.

27. júna 2024 o 14:30 Čas čítania 4:12 Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok

„Hoci Slovensko nevyváža bravčové mäso do Číny, môžeme hovoriť o nepriamom negatívnom dosahu. Slovensko je v celoeurópskom aj celosvetovom meradle veľmi malý producent bravčového mäsa. Naša produkcia bravčoviny ani zďaleka nepokrýva domácu spotrebu. Avšak ceny jatočných ošípaných sa odvíjajú od cien veľkých producentov v rámci EÚ, ktorá je najväčším svetovým vývozcom tejto komodity, a Čína je najväčším svetovým dovozcom,“ dodala hovorkyňa agrorezortu.

Aj podľa slov výkonnej riaditeľky Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Evy Forrai môže zákaz vývozu bravčového mäsa do Číny spôsobiť na trhoch v EÚ stagnáciu alebo mierny pokles jeho ceny.

„V prípade poklesu ceny bravčového mäsa by táto situácia nepriaznivo postihla hlavne slovenské bitúnky, ako aj slovenských spracovateľov. Tí prioritne spracovávajú čerstvé mäso z domácej produkcie, a to možno ešte s výraznejším cenovým rozdielom v porovnaní s bravčovým mäsom zo zahraničia. Tým by cenová konkurencieschopnosť slovenských výrobcov výrazne poklesla,“ zdôraznila Forrai. 

mäso
Zdroj: Mäsiarstvo u býka
Domov
Zdieľať
Diskusia