Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
27. júla 2024 o 15:19
Čas čítania 0:51

Cena kávy neustále stúpa. Podľa odborníkov sa situácia ešte zhorší

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Káva je už drahá a čoskoro bude ešte drahšia.

  • Globálnych milovníkov kávy, ktorí dúfali, že cena ich obľúbeného nápoja čoskoro prestane rásť, čaká nepríjemný budíček: bude ešte horšie.
  • Ceny arabiky vyššej kategórie, ktorú uprednostňujú kaviarenské reťazce, ako je Starbucks, aj cenovo výhodnejšej odrody robusta prudko vzrástli. Dôvodom je výpadok dodávok z Vietnamu do Brazílie. Firmy v dodávateľskom reťazci zvyšujú ceny a rušia zľavy, aby ochránili svoje marže, a mnohí varujú pred ďalším rastom cien.
  • Ceny robusty, ktorá sa používa pri výrobe instantnej kávy, vyleteli na najvyššie hodnoty od 70. rokov minulého storočia. Zrná arabiky vyššej kvality boli začiatkom tohto mesiaca najdrahšie za viac ako dva roky. Niektoré z týchto zdražení sú spojené so zlým počasím.

Prečo je to zaujímavé: Situáciu v Európe skomplikuje aj skutočnosť, že pražiarne, ktoré sem dovážajú kávu, budú musieť čoskoro dokázať, že zrná neboli vypestované na nedávno odlesnenej pôde. Len málo krajín je plne pripravených splniť nariadenia Európskej únie o odlesňovaní, čo ešte viac zredukuje dodávky na starý kontinent.

13. augusta 2024 o 14:30 Čas čítania 6:53 TOP 20 kaviarní v Bratislave: Toto sú najlepšie miesta so specialty kávou, ale aj tradičným talianskym espressom TOP 20 kaviarní v Bratislave: Toto sú najlepšie miesta so specialty kávou, ale aj tradičným talianskym espressom

Širší kontext: Sucho vo Vietname, veľmoci v produkcii robusty spôsobili, že globálna úroda bude už štvrtý rok po sebe slabšia, zatiaľ čo suché počasie v Brazílii zredukovalo úrodu arabiky. Rozdiel medzi cenami termínovaných kontraktov na tieto dve odrody je blízko rekordného minima. To núti spracovateľov, aby zvyšovali ceny pre kaviarne a obchody.

Prečítaj si aj tieto články:

20. júla 2024 o 17:41 Čas čítania 1:12 Cena kávy pravdepodobne výrazne porastie. Dôvodom je pripravované nariadenie EÚ o odlesňovaní Cena kávy pravdepodobne výrazne porastie. Dôvodom je pripravované nariadenie EÚ o odlesňovaní
7. júla 2024 o 10:05 Čas čítania 0:35 Na Slovensko prichádza „najviac fotogenická sieť kaviarní“. Prvú prevádzku otvoria v Bratislave Na Slovensko prichádza „najviac fotogenická sieť kaviarní“. Prvú prevádzku otvoria v Bratislave
11. mája 2024 o 18:23 Čas čítania 0:37 Cena kávy stúpla na maximum. V peňaženkách to pocítia aj Slováci Cena kávy stúpla na maximum. V peňaženkách to pocítia aj Slováci



Domov
Zdieľať
Diskusia