Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
16. augusta 2024 o 18:05
Čas čítania 1:19

Dáni žiadajú EÚ o schválenie rozšírenia vakcíny proti opičím kiahňam. Epidémia mimoriadne zasiahla deti a dospievajúcich

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Opičie kiahne spôsobujú horúčky, bolesti svalov a veľké kožné lézie. Ochorenie môže v niektorých prípadoch dokonca zabíjať.

  • Dánska biotechnologická spoločnosť Bavarian Nordic v piatok uviedla, že predložila Európskej agentúre pre lieky (EMA) údaje na schválenie rozšírenia používania vakcíny proti opičím kiahňam (mpox) a pravým kiahňam na dospievajúcich vo veku 12 až 17 rokov.
  • Po preskúmaní EMA by sa povolenie na uvedenie vakcíny na trh mohlo v priebehu štvrtého štvrťroka rozšíriť aj na dospievajúcich, oznámila spoločnosť.
  • Spoločnosť tiež pripravuje klinickú štúdiu na posúdenie bezpečnosti vakcíny u detí vo veku dva až 12 rokov, ktorá by mohla rozšíriť jej používanie.

Prečo je to dôležité: Podľa WHO je potenciál ďalšieho šírenia ochorenia v Afrike a mimo nej „veľmi znepokojujúci“. Vakcína poskytuje telu imunitu, ktorá znižuje riziko nákazy a prenosu vírusu aj na ďalších ľudí.

Citát: „Deti a dospievajúci sú v terajšej epidémii opičích kiahní v Afrike neúmerne postihnuté, čo poukazuje na dôležitosť a naliehavosť rozšírenia prístupu k vakcínam a terapii pre túto zraniteľnú populáciu,“ uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ spoločnosti Bavarian Nordic Paul Chaplin.

19. septembra 2024 o 12:10 Čas čítania 2:29 Žena z legendárnej fotky Fica s Colou dostala vysokú pozíciu na úrade vlády. Jej správu využili pri útoku na odborníkov Žena z legendárnej fotky Fica s Colou dostala vysokú pozíciu na úrade vlády. Jej správu využili pri útoku na odborníkov

Širší kontext: Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v stredu vyhlásila stav ohrozenia verejného zdravia medzinárodného významu v súvislosti so šírením opičích kiahní v afrických štátoch.

Vo štvrtok potvrdili prvý prípad opičích kiahní typu Clade I už aj vo Švédsku, pričom išlo o prvý prípad tohto variantu diagnostikovaný mimo afrického kontinentu. Prvý prípad nákazy zaznamenali v piatok aj v Pakistane. 

Opičie kiahne sú infekčné ochorenie, ktoré sa prenáša pri blízkom kontakte. Spôsobuje horúčky, bolesti svalov a veľké kožné lézie. Väčšina prípadov má mierny priebeh, avšak toto ochorenie môže aj zabíjať.

Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) podľa svojho piatkového vyhlásenia očakáva, že do Európy príde viac nakazených osôb s novým variantom opičích kiahní. Pravdepodobnosť rozsiahlejšieho prenosu v Európe je podľa ECDC veľmi nízka za predpokladu, že prípady budú včasne diagnostikované a že sa zavedú kontrolné opatrenia.

Odborníci tvrdia, že nový variant je pravdepodobne nákazlivejší ako predchádzajúce a môže spôsobiť závažnejšiu infekciu. Napriek tomu sa však ochorenie neprenáša ľahko, musí dôjsť k priamemu kontaktu s nakazenou osobou.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež tieto články: 

15. augusta 2024 o 10:07 Čas čítania 0:50 WHO vyhlásila medzinárodný stav ohrozenia. V Afrike sa rýchlo šíria opičie kiahne, medzi príznaky patria hnisajúce vyrážky WHO vyhlásila medzinárodný stav ohrozenia. V Afrike sa rýchlo šíria opičie kiahne, medzi príznaky patria hnisajúce vyrážky
15. augusta 2024 o 20:04 Čas čítania 0:59 V Európe potvrdili prvý prípad nebezpečného variantu opičích kiahní. Potenciál ďalšieho šírenia je podľa WHO veľmi znepokojujúci V Európe potvrdili prvý prípad nebezpečného variantu opičích kiahní. Potenciál ďalšieho šírenia je podľa WHO veľmi znepokojujúci
16. augusta 2024 o 9:07 Čas čítania 1:19 Výskyt opičích kiahní monitorujú už aj na Slovensku. Prvý európsky prípad zaznamenali včera vo Švédsku Výskyt opičích kiahní monitorujú už aj na Slovensku. Prvý európsky prípad zaznamenali včera vo Švédsku
Domov
Zdieľať
Diskusia