Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
dnes 26. októbra 2024 o 9:28
Čas čítania 0:48

Sociálna poisťovňa môže niektorým ľuďom zvýšiť nízke dôchodky na minimálnu sumu. Musia splniť dve podmienky

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Minimálny dôchodok štát zaviedol ako mechanizmus, ktorý chráni poberateľov dôchodkov pred pádom pod hranicu základného životného minima.

  • Sociálna poisťovňa upozorňuje poberateľov starobných dôchodkov, že ak ich súčasný dôchodok nedosahuje minimálnu sumu, môže dôjsť k jeho automatickému zvýšeniu na minimálny dôchodok.
  • Tým sa zabezpečí, aby príjemca dôchodku nebol odkázaný na pomoc v hmotnej núdzi.
  • Na zvýšenie dôchodku na minimálnu sumu nie je potrebné podávať žiadosť. Sociálna poisťovňa automaticky posúdi, či poberateľ dôchodku spĺňa podmienky na vyšší príjem, pričom ide o rozdiel medzi aktuálnou sumou dôchodku a sumou minimálneho dôchodku.

Citát:„Poistencovi Sociálna poisťovňa za 42 rokov dôchodkového poistenia prizná starobný dôchodok v sume 362,50 eura. Súčasne posúdi nárok na zvýšenie priznaného dôchodku na sumu minimálneho dôchodku za 39 rokov obdobia dôchodkového poistenia na účely zvýšenia dôchodku na sumu minimálneho dôchodku a starobný dôchodok zvýši na sumu minimálneho dôchodku 450,40 eura mesačne,“ uvádza Sociálna poisťovňa.

Širší kontext: Minimálny dôchodok bol zavedený ako mechanizmus, ktorý chráni poberateľov dôchodkov pred pádom pod hranicu základného životného minima. 

Sociálna poisťovňa automaticky zvýši dôchodok, ak sú splnené tieto podmienky:

  1. Suma starobného dôchodku je nižšia ako minimálny dôchodok – To znamená, že aktuálny dôchodkový príjem poberateľa nedosahuje stanovenú minimálnu hranicu.
  2. Celkový dôchodkový príjem poberateľa je nižší ako minimálny dôchodok – Ak dôchodkový príjem vrátane všetkých iných dôchodkových dávok nedosahuje túto minimálnu sumu, dôjde k zvýšeniu dôchodku na túto hranicu.
Domov
Zdieľať
Diskusia