Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
11. septembra 2024 o 18:00
Čas čítania 1:20

Fajčiari si poriadne priplatia. Vláda zdaní elektronické cigarety aj nikotínové vrecúška

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Rezort financií upozornil, že spotreba nových, inovatívnych tabakových výrobkov na Slovensku každý rok rastie.

  • Spotrebná daň z tabakových výrobkov sa bude od budúceho roka vzťahovať aj na náplne do elektronickej cigarety, nikotínové vrecúška a iné nikotínové výrobky.
  • Zároveň sa bude táto daň v ďalších rokoch postupne zvyšovať. Vyplýva to z novely zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov, ktorú Národná rada (NR) SR v stredu definitívne schválila.
  • Cieľom právnej úpravy je aj zavedenie označovania výrobkov súvisiacich s tabakovými výrobkami kontrolnou známkou a stanovenie lehoty na dopredaj týchto výrobkov neoznačených kontrolnou známkou, sprehľadnenie a kontrola pohybu výrobkov súvisiacich s tabakovými výrobkami a bezdymovými tabakovými výrobkami, či rozšírenie definície bezdymového tabakového výrobku o žuvací tabak a šnupavý tabak.

Prečo je to dôležité: Dané opatrenie má za cieľ znížiť spotrebu týchto výrobkov, hlavne medzi mladými ľuďmi. Podľa ministerstva financií ich užívanie môže spôsobiť dlhodobé zdravotné riziká, čo v budúcnosti zvýši výdavky na zdravotnú starostlivosť.

Citát: „Vzhľadom na vysoký deficit verejných financií a zadlženie Slovenska je návrh zákona súčasťou konsolidačných opatrení, realizáciou ktorých sa zabezpečia dodatočné príjmy štátneho rozpočtu, čo prispeje k stabilizácii verejných financií a k eliminácii negatívnych vplyvov na vývoj hospodárenia Slovenskej republiky,“ zdôraznilo Ministerstvo financií (MF) SR v dôvodovej správe.

14. septembra 2024 o 18:30 Čas čítania 2:02 FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 € FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 €

Širší kontext: Zmeny majú podľa ministerstva financií priniesť do rozpočtu 15 miliónov eur v budúcom roku, 126 miliónov eur v roku 2026 a 180 miliónov eur v roku 2027. Rezort financií upozornil, že spotreba nových, inovatívnych tabakových výrobkov na Slovensku každý rok rastie, a to v čoraz mladších vekových skupinách. Stávajú sa tak náhradami klasických tabakových výrobkov.

Spotreba inovatívnych tabakových výrobkov na Slovensku rastie každým rokom. Ministerstvo financií hovorí, že krajiny ako Poľsko, Maďarsko a Česko už zaviedli podobné dane na tieto produkty. Podľa údajov z eKasy vzrástol predaj elektronických cigariet o 200 % a nikotínových vrecúšok o 57 % v priebehu dvoch rokov.


Poslanci pri záverečnom hlasovaní nesúhlasili s pozmeňujúcim návrhom Mariána Viskupiča (SaS). Ten chcel presadiť nižšie zvýšenie sadzieb dane z tabaku oproti vládnemu návrhu, ktoré by zodpovedalo nárastu dane pri cigaretách. Jednotlivé ustanovenia novely nadobudnú účinnosť postupne v tomto aj ďalších rokoch.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež: 

10. septembra 2024 o 19:29 Čas čítania 0:42 Do zoznamu omamných a psychotropných látok sa po novom zaradí HHC, HHC-P a HHC-O. Zmena začne platiť už čoskoro Do zoznamu omamných a psychotropných látok sa po novom zaradí HHC, HHC-P a HHC-O. Zmena začne platiť už čoskoro
7. septembra 2024 o 9:37 Čas čítania 0:32 Minister Taraba si vybral dodávateľa právnych služieb. Presvedčiť ho mala anylýza, ktorá ešte len vzniká Minister Taraba si vybral dodávateľa právnych služieb. Presvedčiť ho mala anylýza, ktorá ešte len vzniká
27. augusta 2024 o 7:20 Čas čítania 0:50 SNS navrhuje zásadnú zmenu v minimálnych dôchodkoch. Mnohí penzisti by si po novom prilepšili SNS navrhuje zásadnú zmenu v minimálnych dôchodkoch. Mnohí penzisti by si po novom prilepšili
Domov
Zdieľať
Diskusia