Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Eduard Starkbauer
23. augusta 2023, 14:55
Čas čítania 1:19

Uhrík prispel ĽSNS sumou 14 880 €, aj keď teraz tvrdí, že nacistickú symboliku nepoznal. Usvedčujú ho záznamy darcov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Tento dar podľa záznamov strany pochádza z roku 2016.

Milan Uhrík v roku 2016 daroval strane ĽSNS, ktorej bol v tom čase členom, sumu 14 880 eur. Upozornil na to kandidát Demokratov Anton Piták. Podľa záznamov z oficiálnej stránky ĽSNS pomohol Uhrík strane sumou 1 560 eur za reklamu a sumou 14 880 eur za výrobu a distribúciu volebných novín. 

Uhrík pritom opakovane vyhlasuje, že sa o symboliku čísel nijako špeciálne nezaujíma a v prípade šekov vo výške 1 488 eur, ktoré ĽSNS pred rokmi odovzdávala hendikepovaným deťom, si vraj spojenia s neonacistickou ideológiou všimol až dodatočne. 

To však vyvracia Piták vo svojom statuse. „Milan Uhrík o symbole 1488 veľmi dobre vedel a dokonca daroval strane 14 880 eur. Keďže mám dobrý zvyk všetko si preveriť – áno, je to tak. V roku 2016 Milan Uhrík naozaj daroval strane 14 880 eur,“ napísal na Facebooku Piták. Odovzdávanie šekov sa odohralo 14. marca 2017, zatiaľ čo tento dar pochádza z roku 2016.

ĽSNS
Zdroj: ĽSNS Naše Slovensko

Republika sa snaží dištancovať

Členovia strany Republika sa momentálne snažia vyhraniť voči svojej minulosti v strane ĽSNS Mariana Kotlebu, ktorý je právoplatne vinný z prečinu prejavov sympatií k hnutiu smerujúcemu k potláčaniu základných ľudských práv.

30. septembra 2023, 7:00 Čas čítania 25:30 VOĽBY 2023: Podľa priebežných výsledkov vedie Smer, spočítali už viac ako 60 % hlasov VOĽBY 2023: Podľa priebežných výsledkov vedie Smer, spočítali už viac ako 60 % hlasov

K usvedčeniu Kotlebu na súde prispelo práve odovzdávanie šekov so sumou 1 488 eur. Predseda odvolacieho senátu Najvyššieho súdu SR Pavol Farkaš pri Kotlebovom odsúdení zdôraznil nacistickú a neonacistickú symboliku čísiel 14 a 88.

V prípade čísla 14 ide o symbol 14 slov neonacistu Davida Laina, ktorý prostredníctvom nich vyzýval na „zabezpečenie budúcnosti bielych detí“. Číslo 88 symbolizuje nacistický pozdrav Heil Hitler.

V nedávnom rozhovore pre Refresher však Uhrík tvrdil, že sa o čísla extra nezaujíma. „Na to, že ide o nešťastné čísla, z ktorých môže byť škandál, upozornili na sneme kolegovia, ktorí neboli členmi strany. Ja nehľadám za každým číselkom mágiu či symboliku,“ hovoril.

Členovia hnutia Republika sa v aktuálne prebiehajúcej predvolebnej kampani vymedzujú voči svojej minulosti. Milan Mazurek, Ondrej Ďurica či predseda strany Milan Uhrík sa pri zmienkach o vlastných extrémistických prejavoch či používaní nacistickej symboliky vyhovárajú na to, že ide výlučne o mladícke pochybenia.

Domov
Zdieľať
Diskusia